Poprtnik

Poprtnik okrašen obredni kruh in sodi med najstarejša znamenja božičnih praznikov. V teh krajih so ga gospodinje spekle za praznik svetih treh kraljev. Postavile so ga na mizo ter pokrile s prtom. Ob kruhu so družine molile  rožni venec. Na praznik svetih treh kraljev so kruh razdelili med domače ljudi, obiskovalce pa tudi živina in hišne živali so ga bile deležne.

V sredini poprtnika je bil en večji ptiček, okrog pa kita in 12 manjših ptičkov. Srednji ptiček je običajno pripadal kolednikom, ki so hodili voščit od hiše do hiše ravno za ta zadnji božični praznik. Kruh je bil običajno iz najboljše moke, masla, jajc in smetane. V robarskem koncu, kjer sem doma pa smo ga spekli za božični večer, pokrili s prtom, poleg je bila žegnana voda, križ in dve sveči. Za vse tri svete večere smo molili pri tem kruhu, jedli smo ga pa šele za sv. tri kralje. Seveda je bil do takrat že suh, prilivali smo belo kavo. V tistih mrzlejših časih ta kruh ni splesnel, ampak se je posušil. Vsaka drobtinica se je morala porabiti, vsaka žival je morala dobiti malo tega kruha. Včasih so rekli, če je fant poskusil devet poprtnikov, se je tisto leto poročil. Seveda, logično. Če je obiskal devet hiš, v vsaki je bilo po pet deklet, je velika verjetnost, da mu je kakšna "v oči padla". Je pa res, da so fantje kar vstopili v hišo in si sami brez vprašanj odrezali kos poprtnika.

Kruh povezuje družine, prinaša upanje v prihodnost in je dar ter veselje za druge, ki jim ga delimo.

Priprava poprtnika je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Poleg zanimivega zgornjega zapisa, pa je gospa Iva Jakič pripravila tudi izvrsten poprtnik, ki smo ga lahko na koncu tudi vsi poskusili.